A megkelt tésztát kissé kihúzkodom, de lehet nyújtófával is kb. két ujjnyi vastagra, majd pogácsaszaggatóval szabálytalan kis tésztadarabkákat szaggatunk. Előtte nagyjából három részre osztottam a tésztát, mert három réteget akartam lerakni. A tepsinket kikenjük zsírral, vagy vajjal (nem olajjal és nem margarinnal!), én lábast használtam, de lehet tortaforma is.
Szépen elrendezzük a tésztácskákat, de nem kell teljesen összeérniük, hogy legyen közte hely a diós cukornak is.
Az első tésztára rászórjuk a cukros diót, majd meglocsoljuk olvasztott zsírral, vagy vajjal, vagy margarinnal, ki mit szeret, de ne olajjal.
Erre újabb tészta, cukros dió, majd locsolás. A tészta tetejét is vastagon megszórjuk, majd meglocsoljuk zsiradékkal. Közben a túrósbuktám sült, a gáztűzhely tetejére tettem az aranygaluskát, ott jó meleg volt, és még volt ideje kelni.
A bukta megsült, betettem helyére az aranygaluskát, és közepes lángon, többször rákukucskálva 45-60 percig sütöttem.
És ha már úgy is forró volt a sütő, még 15-20 percet rászánva megpitítottam egy kis száraz kenyeret zsemlemorzsának.
Aranygaluska hozzávalói (tojás nélkül!)
A tésztához:
1/2 kg finomliszt; 3 dl tej; 2,5 dkg élesztő; 6 dkg zsír, v. vaj, v. margarin, esetleg olaj; 5 dkg cukor; csipetnyi só.
A szóráshoz:
20 dkg darált dió; 15 dkg cukor; 1-2 vaníliás cukor.
A locsoláshoz:
8-10 dkg (ízlés szerint) olvasztott zsír, vagy vaj, vagy margarin.
A kelt tészta készítése (ahogy én csinálom)
1 dl-nyi tejet megmelegítek, nem túl forróra a mikróban, hozzámorzsolom az élesztőt, és 1-2 teáskanálnyi cukorral összekeverem, állni hagyom, míg az élesztő tojáshab szerű állagúra "felfut". Közben a maradék tejet és cukrot összeöntöm, és mikróban nem túl forróra megmelegítem. A cukor olvadjon el! A lisztet 35-40 másodpercig melegítem a mikróban, finom kézmeleg legyen. Amikor az élesztő felfutott és minden hozzávaló jó meleg bedagasztom. A liszthez hozzákeverem a csipet sót, egy kis mélyedést csinálok és beleöntöm a felfutott élesztőt, a cukrostejet, a zsiradékot. Fakanállal kikevetem, míg el nem válik a táltól, majd lisztezett deszkára kiborítom, és átdagasztom, cipót formálok belőte és visszateszem a keverőtálba. Egy kendővel letakarom, és beteszem a mikróba, ha a tészta közben nagyon elhűlne a dagasztásban, 5-15 másodpercig melegítem a mikróban, majd hagyom, hadd dagadjon, dolgozzon az élesztő. Ez úgy 20-50 perc is lehet, függ az élesztőtől, a liszttől, a melegtől. A tésztának 2-3 -szorosára kell nőnie ezalatt.
Amikor megkelt, bármit lehet belőle készíteni, aranygaluskát, túrós, lekváros buktát, akár még olajban kisütött fánkot is. Én minden édes kőttesemet ezzel a masszával készítem.
Jó étvágyat!
Hát sütni-főzni jobban tudok, mint blogot szerkeszteni, az mát szent!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése